Uummannaq

Uummannaqs ”hjerteformede” fjeld skyder sig op med 1170 meter, lige bag ved Uummannaq by. Med 1310 indbyggere er Uummannaq en by i nordvest Grønland i Avannaata Kommunia. Du kan finde øen med 12 kvadrat km, 460 km nord for den arktiske cirkel. Position 70°40’N 52°08’W. Det betyder at solen aldrig går ned i 2 måneder om sommeren. Midnat sol er fra April – August.

Uummannaq har 2 dagligvarebutikker, tømrevirksomhed, møbler/fiskeudstyrs butik, små butikker for beklædning/legetøj m.m. et takeaway/Café, sportshal med motionsrum, bar, skole, moderne fiskefabrik og meget mere.

Hvis du vil gerne opleve det rigtige Grønland så kom til Uummannaq. Magiske omgivelser, barsk natur med mere en 2000 meters høje vertikale bjerge og mere en 10 gletscher og masser af isbjerge. Befolkningen har levet i generationer efter generationer af at jage og fiske med båd og hundeslæder, så det er en naturlig del af deres liv. Her kan du finde gæstfrihed, et sans af humør og respekt for deres nature omkring dem.

Uummannaq har 7 bygder som ligger rundt omkring Uummannaq området. Det er Niaqornat, Qaarsut, Ikerasak, Saattut, Ukkusissat, Nuugaatsiaq og Illorsuit. Og de fleste af bygderne kan nås under 2 timers sejlads.

Farvandende omkring Uummannaq er rigt med dyreliv som, finhvaler, vågehvaler, pukkelhvaler, grindehvaler samt forskellige sæler. Der er også set en grønlandsk hval og spækhuggere. Om vinteren, dvs. fra november til januar, kan man se hvidhvaler, narhvaler og selv en grønlandsk hval. Da der er mere en 10 gletschere, kan du også se imponerende isfjelde alle vejene.

Uummannaq har et lille, men interessant museum, den huser i en gammel hospital dateret til 1880. I 1972 har der været fund af 8 mumier i Qilakitsoq, og der kan ses kopier af deres tøj på museumet. På muséet kan du også se en udstilling af 2 motorkørende slæder, brugt af polarforskeren Alfred Wegener, som kendt for hans teori af kontinentalt drift. Der er også et stort samling af traditionelt grønlandsk kunsthåndværk, kajak, konebåd, telt, jagt redskaber og et mindesmærke af Edvard Kruse.

Byvandring i Uummannaq: Du har mulighed for at se unikt kirke bygget i 1935. Denne kirke er bygget af granit som er hugget fra stedet. Du kan også se flere gamle bygninger og velbevaret jordhuse. Én af disse var brugt helt indtil 1980erne. Du kan også vandre til Julemandens hytte, den er bygget på traditionel grønlandsk måde. Hytten bliv bygget lige under den imponerende fjeld af Uummannaq, som du kan nå med ca. 1 times gåtur fra byen.

 

 

 

 

 

Her er nogle film om Uummannaq, hvor Uummannaq Seasafaris har hjulpet tv – hold med organisering af transport, overnatning, oversætning og guidning.